Φεβ 072009
 

Ivanchuk-vassilyΗ Πνευματική Στέγη Περιστερίου (Σκακιστικό Τμήμα) ανακοίνωσε την απόκτηση του Ουκρανού GM Βασίλι Ίβαντσουκ! Πρόκειται για εξαιρετικό σκακιστή, από τους κορυφαίους του κόσμου. Παίκτης με φανταστικές ικανότητες, θεωρείται ότι βρίσκεται στην απόλυτη κορυφή του παγκόσμιου σκακιού, ενώ θα μπορούσε και να είχε ανακηρυχθεί Παγκόσμιος Πρωταθλητής, αν δεν τον πρόδιδε κατά καιρούς ο αγχώδης, παρορμητικός χαρακτήρας του.

Ο Ίβαντσουκ γεννήθηκε το 1969. Διακρίθηκε από μικρός σε νεανικές διοργανώσεις (με τη σημαία της ΕΣΣΔ), με αποκορύφωμα την ανάδειξή του σε Πρωταθλητή Ευρώπης Νέων 1986 και την ισοβαθμία του στην 1η θέση στο Παγκόσμιο Νέων 1988 (που έγινε στην Αυστραλία). Ήδη το 1988 πήρε τον τίτλο του GM και στη συνέχεια μπήκε στην πρώτη δεκάδα του κόσμου, διάκριση που συνεχίζει να έχει, 21 χρόνια τώρα!

Το 1989 αναγνωρίστηκε σαν μέλος της παγκόσμιας “ελίτ”, όταν όχι μόνο κλήθηκε να συμμετάσχει στο περίφημο τουρνουά του Λινάρες (Ισπανία) αλλά και κατάφερε να το κερδίσει (μπροστά από τους Κάρποβ, Λιουμπόγιεβιτς, Σορτ και Τίμαν). Οι πρωτιές του σε διεθνή τουρνουά συνεχίστηκαν (Ερεβάν 1989, Μπιλ 1989, Ιντερζονάλ Μανίλα 1990), ενώ το 1991 πρωτοέπαιξε σε Τουρνουά Διεκδικητών για τον Παγκόσμιο Τίτλο. Την ίδια χρονιά είχε μια ακόμα τεράστια επιτυχία, όταν ξανανίκησε στο Λινάρες, μπροστά από τους Κασπάροβ και Κάρποβ – που μάλιστα τους νίκησε και τους δύο!

Μετά την ισοβαθμία του στην 1η-2η θέση (με τον Κάρποβ) στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Ρέικιαβικ (1991), το 1992 ανέβηκε στη 2η θέση του Πίνακα Eloτης FIDE (Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Σκακιού), μετά τον Κασπάροβ. Οι πιο σημαντικές επιτυχίες του τα επόμενα χρόνια ήταν οι πρωτιές του στο Ντόρτμουντ 1992 (σε ισοβαθμία με τον Κασπάροβ), Μόναχο 1994, Νόβγκοροντ (πάλι σε ισοβαθμία με τον Κασπάροβ), Λινάρες 1995 (μπροστά από τους Κάρποβ, Σίροβ, Τοπάλοβ), Βάικ-αν-Ζέε 1996 (μπροστά από τους Ανάντ, Τοπάλοβ), Βελιγράδι 1997 (σε ισοβαθμία με τον Ανάντ), Λβοφ 2000, Μοντεκατίνι Τέρμε 2000 κ.ά.

Στον κύκλο των Υποψηφίων του 2001, αναδείχθηκε διεκδικητής του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος της FIDE (αποκλείοντας στον ημιτελικό τον τότε Παγκόσμιο Πρωταθλητή Ανάντ), αλλά στις αρχές του 2002 έχασε στον τελικό από τον συμπατριώτη του Πονομαριόβ. Το 2004 αναδείχθηκε Πρωταθλητής Ευρώπης, ενώ ήταν ακόμα 1ος στο Μάλμοε 2003, Βαρκελώνη 2005, Αβάνα (στη μνήμη του Καπαμπλάνκα) 2005, 2006, 2007, Όπεν του Καναδά 2005 (σε ισοβαθμία με Σίροβ και Μπολογκάν), Μερίντα (Μεξικό 2006), Φόρος (Ουκρανία) 2007, Μόντρεαλ 2007. Μεγάλες επιτυχίες του το “χρυσό” με την Εθνική Ουκρανίας στην Ολυμπιάδα του 2006 (είχε ήδη πάρει δυο χρυσά και με την ομάδα της ΕΣΣΔ, 1988 και 1990) και η εκπληκτική πρωτιά στο M-tel της Σόφιας, το 2008, με μια από τις πιο υψηλές ατομικές αποδόσεις που έχουν σημειωθεί ποτέ!

Στα τέλη του 2008, ο Ίβαντσουκ ήταν και πάλι Νο 2 στον Πίνακα Elo της FIDE.

Οι χειρονομίες και οι γκριμάτσες του (σε καλές και -κυρίως!- …κακές στιγμές!) έχουν μείνει παροιμιώδεις, ενώ συχνά χρησιμοποιεί έναν παράξενο τρόπο… αυτοσυγκέντρωσης, καθώς σκέφτεται την παρτίδα του με το βλέμμα στραμμένο στον… απέναντι τοίχο, αντί στη σκακιέρα!

Οι φίλοι του σκακιού, περιμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την αγωνιστική του παρουσία, με τα χρώματα της Π.Σ. Περιστερίου, στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα 2009, που θα γίνει τον Ιούλιο.

 Posted by at 10:33 μμ

  5 Responses to “Ο Ίβαντσουκ στο Περιστέρι!”

  1. Συγχαρητήρια γι’ αυτή την πολύ σημαντική κίνηση. Παρότι δεν είμαι υπέρμαχος της πολιτικής των μετεγγραφών, εφ’ όσον τα καταφέρατε οικονομικά, και θέλω να ελπίζω, χωρίς να λειτουργήσετε σε βάρος των τμημάτων υποδομής που εδώ και πολύ χρόνια κάνετε αξιόλογη δουλειά, η παρουσία ενός τέτοιου παίκτη στο διασυλλογικό πρωτάθλημα τού προσδίδει φινέτσα και λειτουργεί ως πόλος έλξης και μοχλός κίνησης για τους νεαρότερους ασχολούμενους με το σκάκι. Καλή συνέχεια.

  2. Σε ευχαριστούμε πολύ Ελισσαίε. Μπορώ να σε διαβεβαιώσω οτι τα τμήματα υποδομής μας δεν πειράχτηκαν καθόλου. Αντιθέτως, από τον Σεπτέμβρη, τα παιδιά μας έχουν αυξηθεί και σε πολλά από αυτά τα οποία θεωρούμε κάπως πιό ”ταλαντουχα”, ο σύλλογος τους επιδοτεί με κάποιες ώρες προπονήσεων την εβδομάδα. Επίσης άποψη μας, (και ένας πολύ βασικός λόγος της απόφασης μας να φέρουμε τον Ίβαντσουκ) είναι ότι με την κατάλληλη προβολή, πολλά παιδιά στο Περιστέρι θα αποφασίσουν να ασχοληθούν με το άθλημα μας. Ακόμα και να μην τα καταφέρουμε, πιστεύω ότι θα έχουμε κάνει μια πολύ καλή και αξιέπαινη κίνηση.

  3. […] για το ορφανό; Με αφορμή την εντυπωσιακή είδηση της συμετοχής του Ιβαντσούκ με την ομάδα της Πνευματικής Στέγης Περιστερίου στο […]

  4. Θερμά συγχαρητήρια για τη μεταγραφή! Ο Σύλλογος Εδεσσαίων Σκακιστών έχει πολλούς «fans» του συγκεκριμένου σκακιστή που θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά να τον συναντήσουν και από κοντά. Σας ευχόμαστε σε μερικά χρόνια, τα πράγματα για το σύλλογό σας να πάνε τόσο καλά, που ο Vassily να παίζει 2η ή και 3η σκακιέρα. 

Γράψτε εδώ το κείμενο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.