Φεβ 212019
 

 Το Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019, ο σκακιστικός σύλλογος ¨Πνευματική Στέγη Περιστερίου¨ (ΠΣΠ), έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη πίτα, σε μια κατάμεστη αίθουσα από σκακιστές, γονείς και φίλους του σκακιού.

Η εκδήλωσε ξεκίνησε με ομιλία της προέδρου της Π.Σ.Π. κ. Ευαγγελίου Μαρίας, η οποία καλωσόρισε το Δήμαρχο κ. Ανδρέα Παχατουρίδη, τον βουλευτή επικρατείας κ. Φορτσάκη Θ.,  τον πρόεδρο του Δημ. Συμβουλίου κ. Λώλο Β. τους Αντιδημάρχους κ.κ. Τσιώτα Μ., Λύκο Π., Θεοδωράκο Τ., Μπέτση Β., τον πρόεδρο της ΔΕΠΑΔΠ κ. Καλιάφα Α., τους Δημοτικούς Συμβούλους: κκ Παναγιωτόπουλο, Τσερούλα, Κυρίτση,  Πλέστη, και Κοινοτικούς Συμβούλους: κκ Πήτα, Καρυώτου, Γύφτου, την πρόεδρο ΟΠΑΑΠ κ. Κορόγιαννη, τους δεκάδες υποψήφιους αιρετούς που παραβρίσκονταν, τους σκακιστές, τους φίλους της ΠΣΠ.   

Ευχήθηκε σε όλους Καλή Χρονιά, Καλή Σκακιστική Χρονιά, Υγεία, Ευημερία και Δημιουργικό το 2019 και αναφέρθηκε στην πορεία της Π.Σ.Π., του σωματείου που ιδρύθηκε το 1983, το οποίο είναι ενταγμένο στη δύναμη της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας και παίρνει μέρος σε αγώνες και πρωταθλήματα όλων των Κατηγοριών.

Η ΠΣΠ, ως σωματείο αναγνωρισμένο από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, αποτελεί πρότυπο λειτουργίας Πανελλήνια και διαθέτει ένα από τα κορυφαία φυτώρια σκακιστών. Συνεργάζεται με Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων σχολείων, με πολλούς σκακιστικούς συλλόγους απ’ όλη την Ελλάδα και με καταξιωμένους προπονητές που διδάσκουν σκάκι και φέρνουν σε επαφή με το άθλημα εκατοντάδες σκακιστές. Σε διασυλλογικό επίπεδο, η Π.Σ.Π., έχει κατακτήσει 5 Πρωταθλήματα Α΄ Εθνικής Κατηγορίας, 4 Πρωταθλήματα Πανελλήνια Παίδων – Κορασίδων και 5 Κύπελλα Ελλάδας.

 Η Π.Σ.Π. είναι ένας σύλλογος με πλούσια δραστηριότητα σε διοργανώσεις και έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και διάδοση του σκακιού. Έχει αναλάβει τη διοργάνωση μεγάλων σκακιστικών γεγονότων:

 • Τοπικά Σχολικά Πρωταθλήματα.
 • Σχολικά Πρωταθλήματα Αττικής.
 • Αγώνες Γρήγορου Σκακιού (Blits).
 • Αγώνες Σιμουλτανέ.
 • Πανελλήνια Πρωταθλήματα Νεανικών Κατηγοριών.
 • Πανελλήνιο Μαθητικό Πρωτάθλημα (2018)
 • Το Πρωτάθλημα Νέων – Νεανίδων (2001) της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.
 • Το Πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής Κατηγορίας (2010).

Οι Σκακιστές του συλλόγου μας έχουν κορυφαίες επιδόσεις και σημαντικές επιτυχίες σε ομαδικό και σε ατομικό επίπεδο.

Το σωματείο μας έχει ως σκοπό την πνευματική, ηθική και κοινωνική εξύψωση των μελών του, καθώς και τη συμβολή στην πολιτιστική ζωή του Δήμου Περιστερίου.  Έχει επίσης να επιδείξει πολλές και ποικίλες δράσεις όπως:

 • Διοργάνωση αγώνων για συγκέντρωση τροφίμων και ρούχων, σε συνεργασία με το Δήμο Περιστερίου.
 • Συλλογή πλαστικών καπακίων στο πλαίσιο της δράσης «Ανακυκλών καπάκια. Βοηθάω – κινούμαι» του Δήμου μας.
 • Δωρεάν μαθήματα ή προσφορές σε σκακιστές ανέργους, πολύτεκνους.
 • Διοργάνωση μαθημάτων για υποψήφιους διαιτητές σκακιού.
 • Διοργάνωση μαθημάτων σκάκι για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης
 • Διοργάνωση μαθημάτων σκάκι για ενήλικες
 • Στο χώρο της Π.Σ.Π. διοργάνωσε το 2018 η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, την 1η Σχολή Προπονητών Σκακιού στην Ελλάδα.
 • Σε συνεργασία με τον εντεταλμένο σύμβουλο του Δήμου Περιστερίου κ. Μπεκιάρη, ‘όλοι οι αθλητές μας εξετάστηκαν στο Κ.Υ. Περιστερίου και απέκτησαν κάρτα υγείας αθλητή.
 • Στην ΠΣΠ διοργανώνονται πολλά και σημαντικά τουρνουά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΚΙ.

Οι περισσότεροι γονείς που έρχονται στην ΠΣΠ και επιθυμούν να μάθει το παιδί τους σκάκι έχουν ως κίνητρο τη συμβολή  του στην γνωστική, ψυχοκοινωνική και σκακιστική ωρίμανση των παιδιών τους.  Έχουν ακούσει ή γνωρίζουν ότι βοηθά στην ανάπτυξη μιας σειράς ικανοτήτων των παιδιών, χωρίς όμως να μπορούν να προσδιορίσουν τις θετικές επιδράσεις του.

Να τονιστεί ότι, τα τελευταία χρόνια σε πολλές χώρες, έχει ενταχθεί στο σχολικό πρόγραμμα και έχει αποδειχθεί ότι με τη διδασκαλία επιδρά στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του παιδιού και ενισχύει την απόδοσή του στα μαθήματα. Το σκάκι όπως γνωρίζουμε εμπεριέχει στοιχεία παιχνιδιού, τέχνης και επιστήμης. Επομένως η επίδρασή του στο άτομο είναι ποικιλότροπη.

Μέσα από το παιχνίδι-σκάκι το παιδί μαθαίνει με ευχαρίστηση,  ενώ παράλληλα αυτό-κατευθύνεται σε αυτοέλεγχο με τη δύναμη της θέλησης του ίδιου του παιδιού. Από τη μία νιώθει ότι απελευθερώνεται, ενώ οδηγείται σταδιακά στην κατάκτηση της αφηρημένης σκέψης. Η εναλλαγή επιβράβευσης  και τιμωρίας, (ήττα ή νίκη) οδηγούν σε προσωπική ισορροπία.

 Το σκάκι επιβάλλει ενδοσκόπηση, αυτοκριτική, κρίση, σύγκριση, πορεία αυτοβελτίωσης για αναζήτηση νέων γνώσεων και μεθόδων. Το άτομο μαθαίνει να αναζητά λύσεις, στηρίζεται στην αποδοχή του «άλλου» γιατί το ατομικό αυτό παιχνίδι παίρνει υπόψη του τις αποφάσεις του συμπαίχτη και κοινωνικοποιείται με κανόνες.

 Δεν υπάρχουν διαχωρισμοί φύλου, ηλικίας, εθνότητας, κοινωνικής τάξης και βιώνεται ο σεβασμός στην προσωπικότητα του άλλου. Αναπτύσσει τη μνήμη, την ανάπτυξη επιχειρημάτων, τη λογική σκέψη, τη φαντασία.

 

Το σκάκι είπαμε ότι είναι και τέχνη. Έτσι, το άτομο βιώνει την καλλιτεχνική του πλευρά με τους συνδυασμούς κινήσεων. Γιατί το σκάκι, για όποιον παίζει, είναι ποίηση, μουσική, δημιουργία.

 Είναι επιστήμη-σκάκι, όπως προαναφέρθηκε, γιατί όπως η επιστήμη, βασίζεται στη διαίσθηση και τη λογική. Συνδέεται με το πείραμα, την ανακάλυψη, το σχέδιο, την επίτευξη σκοπού. Ο Αμερικανός παράγοντας του σκακιού Μπισνό λέει: «το σκάκι περιέχει στοιχεία κουλτούρας, τέχνης και ατομικών επιτευγμάτων όλης της ιστορίας του πολιτισμού»

  Χωρίς να χρειάζονται τα πολλά λόγια μια τέτοια μέρα γιορτής, όπως η σημερινή, όλοι όσοι είστε εδώ γνωρίζεται την αξία του συγκεκριμένου αθλήματος.

  Θα μου επιτρέψετε, σήμερα, να ευχαριστήσω:

 1. πρώτα απ΄ όλους τους μαθητές μας που είναι μαζί μας και αρκετοί από αυτούς θα βραβευτούν απόψε για τις επιτυχίες τους, και στη συνέχεια,
 2. τους γονείς που μας εμπιστεύονται τα παιδιά τους να τους μεταλαμπαδεύσουμε γνώση, αξίες και την ηθική του σκακιστικού κόσμου, καθώς και,
 3. τα μέλη του Δ.Σ.:
 • Αντιπρόεδρος: Καλέμης Χρήστος
 • Γραμματέας: Σαλταμάρα Έφη
 • Ταμίας: Σταυροπούλου Κατερίνα
 • Έφορος αγώνων: Παπαλίτσα Κυριακή
 • Υπεύθυνος Σχολικού Αθλητισμού: Γιώργος Βαριαδάκης
 • Υπεύθυνος ιστοσελίδας: Μουρελάτος Μανώλης
 • Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων: Βούζας Θωμάς
 • Μέλος: Μιχαηλίδης Γιώργος

Να ευχαριστήσω τους προπονητές μας και ιδιαίτερα τον κ Μιχαηλίδη καθώς και όλους τους φίλους της ΠΣΠ που βρίσκονται κοντά μας και προσφέρουν τη βοήθειά τους, ‘όπως οι κκ Δευτεραίος, Γεωργακόπουλος, Νοδάρας, Κεμαλάι, Κρητικού.

Να Ευχαριστήσουμε την Μαρία Νταμπάνη για της φωτογραφίες της εκδήλωσης

Να ευχαριστήσουμε τους χορηγούς μας: τη Λιλιπούπολη και τη Molto

Να ευχαριστήσουμε το Δήμο Περιστερίου που πάντα στάθηκε  αρωγός στις δράσεις της Π.Σ.Π. και ήταν παρόν σε κάθε δραστηριότητα και ελπίζουμε να συνεχίσει να μας στηρίζει.

Ευχόμαστε Καλή Χρονιά, με υγεία και δημιουργία σε όλους.

 

 Posted by at 1:05 πμ

Γράψτε εδώ το κείμενο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.